Kuchnia egipska
Redaktor: PB   
ImageEgipska kuchnia charakteryzuje się bardzo częstym wykorzystaniem w trakcie przygotowania posiłków mięsa mielonego zwanego kofta. Jest ono zazwyczaj pieczone na rożnie. Równie często wykorzystuje się w kuchni egipskiej również pieczony na rożnie kebab, który zazwyczaj robiony jest z mięsa jagnięcego. Mięso to podawane jest najczęściej na warstwie pietruszki zwanej badounis a niekiedy przyozdabiane smażonymi pomidorami i cebulą. Również kebab podawany jest z sałatkami i z chlebem oraz pastą sezamową.

Do jednych z najczęściej podawanych mięs można zaliczyć:
  • Firekh (kurczak) - jest on pieczony na ruszcie
  • Harnam (gołąb) - nadziewany ryżem oraz przyprawami.

Oczywiście kuchnia egipska obfituje w posiłki z owoców morza. Przeważnie dania te są smażone lub pieczone.
 
Hotele w Egipcie tylko na e-Hotel.pl